Everything about havalı kompresör tamiri
Everything about havalı kompresör tamiri
Blog Article
Kompresör tamiri ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi ise, yapılacak bakım ve onarım işlemlerinin, konusunda uzmanlaşmış servisler tarafından yapılması gereğidir.
Gazlı tip kurutucuların kullanımı; basınçlı hava tesisatının binanın dışından geçtiği ve kışın ortam sıcaklığının three ºC’nin altında olduğu durumlarda sakıncalı ve yetersiz kalabilmektedir. Şöyle ki; soğutuculu kurutucu ile +3 ºC basınçlı çiğlenme sıcaklığında elde edilmiş hava, kullanım noktasına iletilene kadar karşılaşacağı daha düşük ortam sıcaklıklarında yeniden kondens bırakabilir, oluşacak su donarak sisteme zarar bile verebilir.
Bu bakım işlemleri arasında yağ değişimi, filtre temizliği ve diğer önleyici tedbirler yer alır.
Diğer yandan kompresörü Helloç beklenmedik anda aniden durdurmak ve sonrasında hava emici filtrelerden yağ akması yine arıza nedeni olarak karşımıza çıkar.
Enerji tasarrufu sağlayan soğutma sistemi teknolojileri Şunlardan faydalanarak çalışpersonızın ilk anından itibaren enerji tasarrufunuzu en üst düzeye çıkarın:
Filtreler: Hava ve yağ filtrelerinin durumu kontrol edilmeli; gerekirse temizlenmeli veya değiştirilmelidir.
Yoğun iş akışı ile uyumlu çalışmalar yapabilen vidalı iş ekipmanlarının, sık sık yağ seviyelerinin kontrol edilmesi öncelikli bir detaydır.
Airmatic yani havalı süspansiyon sistemi araçların yola ve hıza uygun şekilde hidrolik sistem ile yerden burayı kontrol edin yüksekliğinin ayarlanabilmesine denir. Her arabada bu özellik yoktur ancak olan araçlarda yakıt tasarrufu ve konforada direk etkisi vardır. Örneğin: otobanda hızla giderken aracı yere yaklaştırmanız airmatik sayesinde buraya tıklayın mümkün olur böylece arabanın altından hava akışı minimuma inerek sürtünme azalır hem yol tutuş web sitesi hem yakıt tüketimi azalır.
Segmanların aşınmasını takiben silindirin çizilmesi ve silindirden kopabilecek parçaların piston ve biyel kollarına zarar vermeleri, krank rulmanlarının burada bozulmasına ve kırılan biyel kolu sebebiyle gövdenin kırılmasına veya çatlamasına sebep olabilmektedir. Sonuç olarak makinenin bozulması ve atıl hale dönüşmesi kaçınılmaz olmaktadır.
Motorlu iş makinelerinin iç akışını saran korozyon oluşumu ise diğer bağlantı parçalarının işlevini yitirmesine neden olarak hasarın boyutunu artıracağı için kompresör tamiri gerektiren faktörler arasında yer alır.
Pistonlu kompresörler genellikle, etkili bir soğutma buraya tıklayın sistemine sahip olmadıkları için arıza yapmaktadır. Cihazın etkili bir şekilde soğutulmaması ve çAlright çalışması sibopların aşırı derecede ısınmasına sebep olur. Sibopların ısınması sonucunda ise, yağ seviyesi azalarak yağsız çalışmak zorunda kalan segmanın aşınmasına sebep olur.
Eğer işletme içinde yer yoksa, dar bir alanda yerleştirilecek ise havalandırma için uygun kurallar sağlanmalıdır.
Makinelerin yağ deposunda meydana gelen sızıntı, yağ yakma ya da yağın tortulaşmış olması gibi sorunlar giderilir.
Akıllı eşleştirme algoritmamız sayesinde, en iyi hizmet verenlerimizden gelen fiyat tekliflerini görüntüle.